Ιστολόγιο

Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει σε ρυθμούς Χόλυγουντ με τέσσερις νέες κινηματογραφικές παραγωγές για το 2022

Μετά την λήξη των γυρισμάτων της υπερπαραγωγής του «Expendables 4», που αναμένεται να είναι στα τέλη του Δεκέμβρη. Ήδη τέσσερις νέες παραγωγές, με φόντο την Θεσσαλονίκη, έχουν προγραμματιστεί για το 2022. Γεγονός που αναφέρθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Οι κινηματογραφικές παραγωγές ως μοχλός ανάπτυξης τουριστικής ανάπτυξης των περιφερειών» στα πλαίσιο της 36ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού, Philoxenia.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν την Θεσσαλονίκη και γενικότερα την Ελλάδα, να εξελίσσεται σε πόλος έλξης κινηματογραφικών παραγωγών. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ (Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), Πάνος Κουάνης, αναφέρει πως, μέχρι το 2018 η πιο ακριβή παραγωγή που είχε έρθει στη χώρα μας είχε προϋπολογισμό περί τα 3 με 5 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον ο μέσος προϋπολογισμός των ταινιών που φιλοξενούνται στη χώρα μας είναι περί τα 8 με 20 εκατ. ευρώ. Ακόμα, τόνισε πως από το 2018, που τέθηκε σε λειτουργεία το πρόγραμμα ενίσχυσης κινηματογραφικών παραγωγών έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 176 διεθνείς (από Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Ασία και Αυστραλία) και Ελληνικές παραγωγές, πραγματοποιώντας γυρίσματα σε συνολικά 140 ελληνικούς προορισμούς. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πάνω από 44.000 θέσεις εργασίας και επενδύσεις συνολικού ύψους 252 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κουάνης, ανέφερε την ανάγκη εκπαίδευσης εξειδικευμένων νέων ανθρώπων που θα μπορούν να καλύψουν πολλές από τις ανάγκες όλων αυτών των παραγωγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έλλειψη κασκαντέρ στην χωρά μας. Με αποτέλεσμα όλες οι παραγωγές να στρέφονται σε επαγγελματίες του εξωτερικού. «Η προσφορά είναι μικρότερη της ζήτησης. Πρέπει να εκπαιδευτούν νέοι άνθρωποι», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ τονίζοντας πως σύντομα τα film studios Nu-Boyana, θα ξεκινήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για να αναπτυχθούν επαγγελματίες της περιοχής.

Επίσης, για άλλη μια φορά, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε: «Στόχος μας είναι να γυρίζονται ταινίες στην περιφέρεια μας 365 ημέρες το χρόνο» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εταιρεία Millenium, με την οποία υπάρχει στενή σχέση με την περιοχή καθώς την άνοιξη του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των studios της στην περιοχή της Θέρμης.

HELEXPO 36 - Philoxenia

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί το τουριστικό αποτύπωμα τέτοιων παραγωγών. Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ αναφέρει πως γυρίσματα ταινιών όπως για παράδειγμα της «The Enforcer» με τον Antonio Baneras, που μετέτρεψε τη Θεσσαλονίκη σε “Μαϊάμι”, χωρίζουν τις παραγωγές σε δυο κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία αφορά παραγωγές που αναδεικνύουν ξεκάθαρα την περιοχή στην οποία εκτυλίσσονται όπως για παράδειγμα το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά και σύμφωνα με στοιχεία αύξησε κατά 15-20% την τουριστική κίνηση την επόμενη χρονιά της ταινίας.

Ενώ η δεύτερη αφορά παραγωγές όπως για παράδειγμα την υπερπαραγωγή «Game of Thrones» που ανέδειξε περιοχές χωρίς να είναι ξεκάθαρο πως ήταν αυτές. Συγκεκριμένα το κάστρο στο Ντουμπρόβνικ έγινε ο πλέον ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Επιστρέφοντας, στην περίπτωση της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Antonio Banderas, ο κ. Κουάνης ανέφερε πως ο χολιγουντιανός ηθοποιός ανέβασε στο Instagram, φωτογραφία του με τον Λευκό Πύργο που συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατ. likes. Γεγονός που όπως τονίζει ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας «βάσει μελετών τα αποτελέσματα τέτοιας διαφήμισης είναι δεκαπλάσια έναντι μιας απλής διαφημιστικής προβολής».

Τέλος, στα οικονομικά οφέλη που αποφέρει μια κινηματογραφική ταινία και δη οι «Expendables 4» στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Θάνος, τομεάρχης Τουρισμού της περιφέρειας και συντονιστής της εκδήλωσης. Ενδεικτικά σημείωσε πως για την εν λόγω ταινία στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται 300 άτομα της παραγωγής, που πραγματοποίησαν 10.000 διανυκτερεύσεις σε 14 ξενοδοχεία και Airbnb της περιοχής.

ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr/article/erchete-nea-tenia-sti-thessaloniki-to-2022