Ιστολόγιο

Bloomberg: Το Χόλυγουντ εγκαθίσταται στην Ελλάδα

Το Χόλυγουντ εγκαθίσταται στην Ελλάδα, γράφει το Bloomberg σε πρόσφατο του άρθρο. Ολοένα και περισσότερες παραγωγές επιλέγουν την Ελλάδα για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων τους, καθώς διαθέτει πλούσια φυσική ομορφιά και λόγο των προγραμμάτων επιστροφής και φόρο-ελάφρυνσης.

Συνολικά, από το 2018 έχουν εγκριθεί πάνω από 140 κινηματογραφικές παραγωγές, από όλο τον κόσμο. Μια επένδυση αξίας περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ (200 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνιών).

Μερικές από τις κορυφαίες παραγωγές είναι: Το sequel της ταινίας «Knives Out», με τίτλο «Knives Out 2» και πρωταγωνιστή των Daniel Craig. Του οποίου τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στις Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι. Η ταινία «The Enforcer» με πρωταγωνιστή τον Antonio Banderas που χρησιμοποιεί το σκηνικό της Θεσσαλονίκης για την κινηματογράφηση σκηνών που θα εξελίσσονται στο Μαϊάμι.

Ο παραγωγός της κινηματογραφικής εταιρίας Millennium Media, μιας από τις πιο μακρόχρονες και ανεξάρτητες εταιρίες ταινιών στην ιστορία του Χόλυγουντ, αγόρασε οικόπεδο στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό την κατασκευή του πρώτου στούντιο στην Ελλάδα που θα πλυρει της προδιαγραφές του Χόλυγουντ.

Ο πρόεδρος της Millenium, Jeffrey Greenstein, σε συνέντευξη του, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική και προσφέρει πλήθος τοποθεσιών που δεν έχουν εκτεθεί υπερβολικά στον φακό», ακόμη συμπλήρωσε: «Η προσθήκη της εκπτώσεις φόρου σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κάνουν την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική στους παραγωγούς».

Σύμφωνα με τα προγράμματα επιστροφής της ΕΚΟΜΕ, από τα έξοδα που πραγματοποιεί μια κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα, μπορεί να επιστραφεί έως και το 40% τις συνολικής τους αξίας. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εγγύηση, στην αναζήτηση τραπεζικών χρηματοδοτήσεων. Ακόμα, η Ελλάδα προσφέρει πρόγραμμα φόρο-ελάφρυνσης σε επιλεγμένες δαπάνες της κινηματογραφικής παραγωγής ύψους 30%.

Η χρηματοδότηση των εκπτώσεων είναι εγγυημένη μέσω του Ελληνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μέχρι τώρα ανέρχεται σε 75 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2018 έως 2022. Οι παραγωγοί ταινιών είναι ενθουσιασμένοι με τα προαναφερόμενα προγράμματα, αλλά  δεν κρύβουν την επιθυμία τους στο να δουν τα προγράμματα αυτά να συνεχίσουν και να εξελιχθούν παραπάνω.

Τέλος, η κυβέρνηση υπολογίζει την δημιουργία περίπου 35.000 θέσεων εργασίας από τις νέες παραγωγές, μια σημαντική ώθηση για μια χώρα που κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, πάνω από 15%. Ακόμα αναφέρει πως μέσα από όλα τα παραπάνω θα επωφεληθούν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια, ο τουρισμός γενικότερα, αλλά και οι κατασκευαστικές εταιρίες.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.protothema.gr/greece/article/1144188/bloomberg-paradeisos-gia-to-holigoud-i-ellada/APP/

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-17/lights-camera-souvlaki-hollywood-is-setting-up-shop-in-greece