Ιστολόγιο

Νέα κινηματογραφική εποχή για την Ελλάδα

Cameraman Filming

Η Ελλάδα, είναι ευρέως γνωστή στο διεθνές δίκτυο λόγω του φυσικού πλούτου, του ευνοϊκού, φωτεινού και ζεστού κλίματος και της ιστορικής-πολιτιστικής της κληρονομιάς. Όλα τα παραπάνω, προσελκύουν την διεθνή βιομηχανία κινηματογραφικών ταινιών και τις εταιρίες παραγωγής, να ανακαλύψουν και να εκμεταλλευτούν αυτά τα εφόδια ώστε να κινηματογραφήσουν ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, διαφημίσεις, βιντεοκλίπ κ.ά.

Παρόλο το κόστος της πανδημίας του Covid-19 τους πρώτους μήνες του 2021, όπου όλα είχαν μείνει στάσιμα, αυτό το έτος, έχουν προγραμματιστεί παραγωγές στη χώρα, αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Φανερώνεται με αυτόν τον τρόπο πως ξεκινά στην Ελλάδα μια νέα οικονομική δραστηριότητα η οποία βοηθά στην εργατική απασχόληση ανθρώπων και επιχειρήσεων, καθώς μια κινηματογραφική παραγωγή απασχολεί μεγάλο πλήθος ειδικοτήτων-ατόμων. Επιπρόσθετα, ευνοημένος από την ανάπτυξη της κινηματογραφικής-οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, είναι και ο κλάδος του τουρισμού, ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερη σημαντικότητα στην οικονομία της χώρας.

Η ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγής στην Ελλάδα, δεδομένης της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητα της χώρας, δεν αφορά μια προσωρινή αλλαγή αλλά μια μακροπρόθεσμη κατάσταση. Ήδη η χώρα θα φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα εταιριών όπως τη Netflix και τη Disney +, καθώς έχουν προγραμματιστεί οι παραγωγές: “Greek Freak” που αφορά την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο και “Knives Out 2”. Ακόμα ο οίκος μόδας Dior, έχει ανακοινώσει την οργάνωση μείζον γεγονότος εντός της χώρας. Γεγονός που υπογραμμίζετε πως δεν πρόκειται για παροδική κατάσταση.

Κατά αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τις διεθνείς κινηματογραφικές βιομηχανίες και τις εταιρίες παραγωγής, να επενδύσουν και να εργαστούν σε μια δραστηριότητα, η οποία μέχρι πρότινος ήταν ανύπαρκτη και ανεκμετάλλευτη στην χώρα. Μετά την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας το καλοκαίρι του 2020 η Ελλάδα αποσκοπεί στην προσέλκυση διεθνών παραγωγών, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και αυξάνοντας τις χρηματοδοτήσεις. Ως λογική συνέχεια, οι αιτήσεις για παραγωγή ταινιών, έργων, ντοκιμαντέρ κτλ. φθάνουν ήδη τις 166. Σηματοδοτώντας την έναρξη ανάπτυξης μίας νέας οικονομικό-πολιτικής δραστηριότητας στην χώρα.

Πηγή: https://www.ekathimerini.com/economy/1162065/film-producers-choose-greece/